COD GALBEN: 10-12-2019 Intre 08:00 si 10:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Covasna, Județul Mureş; COD GALBEN: 10-12-2019 Intre 07:00 si 09:00 se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m in Județul Botoşani, Județul Galaţi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 10-12-2019 Intre 06:20 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m; in Județul Dolj; COD GALBEN: 10-12-2019 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m in Județul Bacău, Județul Vrancea; COD GALBEN: 10-12-2019 Intre 05:00 si 10:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m in Județul Alba, Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Harghita;

ÎN ROMÂNIA MUNCA CINSTITĂ A AJUNS O RUȘINE,

IAR CINE O PRACTICĂ ESTE CATALOGAT DREPT CRIMINAL

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA - ASFOR își exprimă dezaprobarea cu privire la modul în care activiștii de mediu promovează mesaje prin care instigă la ură, discriminare și duc în derizoriu munca cinstită a forestierilor. Prin afirmațiile agresive cu trimitere la constituția forestierilor „masivi” și acuzațiile fără nici un fundament de „criminali” este desconsiderată o întreagă breaslă.

Suntem masivi pentru că desfășurăm în fiecare zi cea mai grea muncă fizică - pe soare, vânt, ploaie, zăpadă sau ger. Această breaslă este ținta acuzațiilor și discriminărilor continue, ce nu sunt fondate în realitatea obiectivă. Munca cinstită a forestierilor este în folosul oamenilor - nu este o rușine și nu poate fi o crimă ! Fără lemn în România nu ar exista construcții, mobilier, drumuri, căldură. Chiar și banalele scobitori sau bețișoarele de înghețată sunt tot din lemn. Nu putem accepta ca după o zi de muncă în cele mai grele condiții să fim catalogați – hoți și criminali.

Domeniul forestier s-a aflat și se află în ultimii 10 ani sub o presiune continuă a organizațiilor de mediu, presiune transpusă în controale ale căror rezultate nu au arătat ”dezastrul” clamat de aceștia. Nu sunt identificați și nici nu sunt condamnați mari infractori, dar suntem continuu blamați pentru fapte nedovedite. Toată această situație are un singur efect – distrugerea unui important domeniu de activitate, unul dintre puținele în care activează în marea lor majoritate doar operatori economici români.

În perioada 2008-2017, cei aproape 14.000 de operatori economici care activează pe lanțul de exploatare, transport și prelucrare și industrializare a lemnului au fost verificați de către instituțiile competente de cca. 1,6 milioane de ori, cu o medie de cca. 160.000 de controale pe an, reprezentând cca. 76% din totalul acțiunilor de control ce vizează fondul forestier național. Aceste cifre ne fac să credem că nici măcar teroriștii nu beneficiază de o asemenea atenție din partea organelor de control ale statului român. Anual, operatorii economici mari sunt verificați în acțiuni complexe, la care participă toate instituțiile de forță ale statului român, inclusiv unități aeriene ale poliției române și jandarmeria călare. Tot tranzitul de bunuri și mărfuri din România este monitorizat de peste 60 mii de specialiști din Gardă Forestieră, Garda de Mediu, Ocoale și Direcții Silvice, Poliție, Jandarmerie, ANAF și Vamă.

Atragem încă o dată atenția că economia forestieră este responsabilă de producerea a 3,5% din PIB-ul național, cca. 3 miliarde de euro aport de valută în economia națională, 186.000 de angajați direct productivi, indirect productivi – alții, cel puțin 180.000 de angajați, 2,5 milioane de gospodării și două municipii au asigurată încălzirea pe timpul iernii cu lemn, toate construcțiile din România se realizează cu lemn din pădurile României. Importăm anual în medie 2,5 milioane de mc de lemn, pe care îi prelucrăm și ulterior exportăm cherestea și alte produse finite. Economia forestieră națională este dependentă de exportul de cherestea și produse finite din lemn, piața internă neputând consuma volumul de lemn recoltat legal conform prevederilor amenajamentelor silvice.

În aceeași măsură în care vorbim de pădurari morți, trebuie să vorbim și de forestieri morți. Forestierii lucrează pe o infrastructură care nu a mai fost dezvoltată după 1989. Comparând domeniul agricol și domeniul forestier, vom observa ușor că sprijinul statului s-a concentrat în ultimii ani numai în agricultură, iar forestierii și silvicultorii nu au primit nici un sprijin în ultimii 30 de ani. Nu au existat finanțări naționale ! Nu a existat nici un sprijin pentru accesarea de finanțări europene !

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, membrii săi și toți forestierii de bună credință, considerăm că cei care sunt vinovați de tăieri ilegale, demonstrate în teren și în instanțele de judecată, trebuie să răspundă pentru faptele lor – însă, dacă nu facem distincție între cei care comit ilegalități și cei care muncesc corect, la final este posibil să rămână în pădure doar hoții! Ne exprimăm întreaga noastră disponibilitate de a participa activ la orice inițiativă ce urmărește dezvoltarea și transparentizarea activităților ce se desfășoară în economia forestieră, cu asigurarea unui just echilibru între funcțiile economică, socială și de mediu pe care trebuie să le îndeplinească pădurea.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA - ASFOR