Unul dintre cele mai mari evenimente din viața copilului tău este, cu siguranță, prima zi de școală. Emoții puternice, entuziasm amestecat cu nostalgie, pregătiri în avans, toate pentru această nouă etapă de viață ce i se așterne în cale și îl mai apropie cu un pas de viața de adult. Tranziția de la cadrul familial la cel social poate fi una ușoară și chiar cu multe satisfacții dacă tu, ca părinte, ai grijă să îi oferi copilului tău toată încrederea de care are nevoie în această perioadă.

Iată câteva idei pe care să le pui în aplicare în așa fel încât să-i ușurezi copilului adaptarea la viața de școlar:

1. Cumpărați rechizitele împreună și lasă-i libertatea de alegere

Una dintre cele mai mari bucurii pentru majoritatea copiilor este achizționarea rechizitelor și a hăinuțelor înainte de începerea școlii. Implică-l, așadar, pe micuțul tău sau micuța ta în toate cumpărăturile și pregătirile pentru prima zi de școală și consultați-vă împreună în alegerea caietelor, a instrumentelor de scris, dar și a ghiozdanului și a hăinuțelor. Copilul tău va prinde încredere în el și se va simți mai pregătit să pășească în această nouă etapă de viață. Școala este, de fapt, primul context în care copilul își construiește rolul social și își creionează personalitatea prin interacțiunea cu o figură autoritară și cu grupul de copii. Astfel, este foarte important să îl încurajezi să-și facă propriile alegeri, să și le asume și să guste din avantajele independenței proaspăt câștigate. Alegeți împreună din diversitatea de pantofi pentru copii un model de calitate, care să îi arate copilului tău că pășește într-o nouă etapă de viață.

1. Jucați-vă de-a profesorul și elevul

Copilul tău va fi cu siguranță încântat să faceți un joc de rol în care sa îl familiarizezi cu contextul din sala de clasă. Strigă catalogul, predă lecția și, eventual, pune-i niște întrebări pentru a-l verifica ce a înțeles, însă, și mai important, e sa găsești o manieră de a-i stârni interesul și de a-i lăsa o impresie plăcută prin diverse joculețe și subiecte interactive. Asumă-ți cu încredere rolul pedagogic, chiar dacă vei observa la copilul tău puțină reticență și dorința de a te aduce din nou în postura de mamă și nu profesor, însă tu persistă în rol,  căci îi vei ușura cu mult procesul de adaptare la ideea de a fi școlar.

1. Încurajează-ți copilul să vadă în școală un prilej de dezvoltare

Primele zile de școală au, de obicei, efectul unei rupturi de cadrul sigur și cald al familiei, ceea ce poate lăsa urme asupra modului în care copilul tău se va raporta la școală pe viitor. Pentru a evita ca această tranziție să nu fie resimțită precum o traumă, explică-i copilului tău  că adaptarea la școală îi va deschide foarte multe drumuri în viață și îi va conferi libertatea să își facă propriile alegeri, devenind un adult echilibrat și asumat.

1. Încurajează-l să îți vorbească deschis despre cum se simte la școală

Poate una dintre cele mai mari nevoi ale copilului tău proaspăt ajuns în acest cadru nou este să aibă spațiul necesar să ți se destăinuie, să-ți spună deschis cum s-a simțit, ce i-a plăcut și ce l-a deranjat. Evita așadar, să aduci prea repede în discuție rezultatele lui școlare și nicidecum nu îl condiționa la a-și percepe valoarea prin prisma acestora. Mai degrabă, pune-i întrebări și ajută-l să-și descopere aptitudinile și interesele încă de timpuriu și încurajează-l să se axeze pe materiile conexe. Astfel, și partea de dinamică socială cu colegii va fi una mai relaxată, el știind deja că are un set de calități și o identitate a lui.

În concluzie, pe un fundal relaxat, copilului tău îi va fi mult mai ușor să se adapteze la viața de școlar, știind că nu a fost respins și nici nu a pierdut afecțiunea familiei. Ba din contră, arată-i că ești mândră de faptul că acum e copil mare.

Date contact:

SC NIMAR KIDS SRL