COD GALBEN: 26-01-2025 Intre 08:00 si 11:00 se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila , Județul Ialomiţa , Județul Buzău , Județul Prahova, Județul Călăraşi , Județul Giurgiu , Județul Ilfov , Județul Teleorman , Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 26-01-2025 Intre 08:00 si 11:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Constanta , Județul Tulcea; COD GALBEN: 26-01-2025 Intre 08:00 si 11:00 se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m in Mun. Bucureşti; COD GALBEN: 26-01-2025 Intre 08:00 si 11:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei. in Zona joasă a județului Cluj , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 26-01-2025 Intre 08:00 si 10:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților, Județul Covasna, Zona depresionară a județului Braşov , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 26-01-2025 Intre 08:00 si 11:00 se va semnala local și temporar - ceață ce determină vizibilitate redusă, sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Bacău, Județul Botoşani, Județul Suceava, Județul Galaţi , Județul Neamţ, Județul Vrancea, Județul Vaslui; COD GALBEN: 26-01-2025 Intre 07:45 si 10:00 se va semnala Local ceață ce determină vizibilitate redusă, sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Drumeţie prin ţinutul nămaşelor – „satele fără fum” din munţii Apuseni

 

 

În unele zone din munţii Apuseni, la mare altitudine şi în locuri adesea foarte izolate, ţăranii îşi părăsesc locuinţele din sat se mută, cu „căţel şi purcel”, pe întreaga perioada a sezonului cald, în gospodării sezoniere ce formează aşa numitele “nămaşe”.

 

 

Iarna, casele altfel foarte simple, cu o singură încăpere şi ferestre mici sunt părăsite, însă zona în care ele se află, de o frumuseţe amplificată parcă de geometria gardurilor de lemn ce delimitează proprietăţile, este destinaţia perfectă pentru o drumeţie prin zăpada prezentă din plin chiar şi în a doua jumătate a lunii februarie.

 

 

Într-o geroasă dar însorită zi de sâmbată, circa 30 de iubitori de natură din Cluj, dar şi din Sălaj şi chiar din Satu Mare au părăsit căldura apartamentelor de la oraş, pentru o drumeţie de o zi, prin locuri neumblate de turişti, pentru a admira frumuseţea simplă a naturii şi modul de organizare al satului de munte apusean.

 

 

Excursia a pleacat din satul Măguri, judeţul Cluj, aşezarea montană permanentă situată la cea mai mare altitudine din ţara. Aici, iarna este încă stăpână deplină, uliţele statului fiind mărginite de troiene de zăpădă ce acoperă, pe alocuri, chiar şi gardurile gospodăriei. Căruţa trasă de un cal pare ce mai sigur mijloc de transport, dar chiar şi aşa excurşionişti trebuie să escaladeze troienele pentru a-i face loc.

 

 

Adevărata aventură începe însă după ce grupul părăseşte localitatea Suseni şi se îndreaptă, printr-o pădure de molid, către primul „sat fără fum”, aşa cum îi place ghidului Andeea Cîra să numeaşcă aceste aşezări temporare. E vorba de nămaşul Cruci, cel mai mare ca întindere din munţii Apuseni.  

 

 

 

Potrivit Andreei, care cutreieră de mai mulţi ani zona, locuitorii din Masivul Gilău-Muntele Mare îşi stramută în fiecare vară gospodăria la munte, pe păşuni situate mai aproape de pădure. Chiar şi 200 de familii urcă animalele la păşunile înalte, merg la pădure sau lucrează ca şi culegători de fructe de pădure şi ciuperci, cât e ziua de lungă, în nămaşele acestui munte.

 

 

 

După nămaşul Cruci, unde drumeţii s-au încălzit cu un ceai cald şi s-au odihnit preţ de câteva minute, drumul a continuat spre alte aşezări, după care a revenit la primul „sat fără fum”. Călătoria s-a încheiat la apus, cu picioare obosite de zăpada afânată, dar cu sufletele pline de frumuseţea locurilor.  
 

 

„Unele lucruri chiar nu se pot scrie, şi acesta e farmecul amintirilor, fiindcă rămân acolo, pentru noi, şi le putem reactiva emoţia oricând ne dorim”, conchide Andeea Cîra.

 

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.